ФДФФ във Facebook

EN follows: Представяме ви двуезичен отчет на проекта „Живот за Кресненския пролом“. Той е насочен към хората, които не са професионалисти в опазването на хищни птици, но обожават да ги наблюдават и искат да ги има.
We are pleased to introduce LIFE for Kresna Gorge report. It is dedicated to non-specialized readers, who love birds of prey and support conservation efforts. http://fwff.org/docs/LIFE%20for%20Kresna%20Gorge%20LIFE11%20NATBG000363.pdf

Posted 6 days, 20 hours ago

Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ added 6 new photos. ЗАДАНИЕ за доброволци!
Скоро ще започне пускането на черни лешояди на няколко места в България. Те строят гнездата си на борове, израсли върху скали. Имаме за цел да засадим 4000 борчета на недостъпни места върху скали. Начинът е със семена, които алпинисти ще разпръскват в целевите масиви. Ето начин да помогнете: сега е времето за събиране семена от черен бор! Избирате борове във вашето населено място, добре е да има плочки или асфалт отдолу, защото ще виждате и събирате по-лесно крилатките със семената. ВНИМАВАЙТЕ от смолата и полена! Слагате ги в салфетка и буркан, надпишете населеното място откъдето са събирани и ни ги изпращате по пощата- ПК78 , Благоевград 2700. Около 40000 семена са един кг. 1/10 се хващат, има технология преди разпръскване. ПРОСТА, но ЕФЕКТИВНА дейност за създаване на субстрат за гнездене на този вид!

Posted 1 week, 4 days ago

Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ added 2 new photos. Картал и египетски в Котел + местните белоглави = три вида лешояди за четвърта поредна година в района, където преди 2008 ги нямаше от десетилетия .

Black and Egyptian vultures in Kotel + the local Griffons = three vulture species in the area, where prior to 2008 were none for decades.

Posted 1 week, 4 days ago

Life for Kresna gorge
Project objectives:

1. Reduce the impact of direct persecution of birds of prey in SW Bulgaria
2. Reduce the impact of indirect threats on birds of prey in SW Bulgaria
3. Restore the populations of species emblematic for the area
4. Maintain and enhance the habitat for birds of prey, reptiles and mammals in Natura 2000 site designated for these species
5. Create positive attitudes to birds of prey in key audiences

Posted 1 week, 6 days ago

Живот за Кресненския пролом

Цели на проекта:

1. Намаляване на преките заплахи над хищните птици в Югозападна България.
2. Намаляване на индиректните заплахи над хищните птици в Югозападна България.
3. Увеличаване на популацията на емблематични за района видове.
4. Подобряване на местообитанията за хищните птици, влечугите и бозайниците в териториите в Натура 2000.
5. Подобряване на отношението към хищните птици в района.

Posted 1 week, 6 days ago

Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ shared Hristo Peshev Photography’s photo.

Белоглав лешояд от Кресненското дефиле от 29.04.2017. Въпреки всичко което се случи борбата да спасим лешоядите и природата като цяло продължава.

Posted 3 weeks, 2 days ago

Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ shared Hristo Peshev Photography’s photo.

Posted 4 weeks, 1 day ago

Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ added 2 new photos. 390 км за един ден измина белоглавият лешояд К5М на 10.04.2017. Това е нов рекорд за еднодневен прелет при проследяваните с предаватели белоглави лешояди (не мигриращ). Сутринта тръгна от Котел, премина през Сливен, Казанлък, Павел Баня, Калофер, Габрово и вечерта нощува на Сините камъни. Подобно пътешествие, но с по-скромните 330 км за ден, същият лешояд направи на 15.04.2017, тръгвайки от Котел и завръщайки се там вечерта след по-малко от 7 часа. При втората голяма обиколка, К5М уважи и гр. Стара Загора. Посочените локации (GPS точки) се взимат на всеки 10 мин.

Posted 1 month ago

Final video of LIFE for Kresna Gorge https://youtu.be/J8NQ6tStXjc

Финален филм за проекта Живот за Кресненския пролом https://youtu.be/fltUsvBNVJA

Life for Kresna gorge Project objectives: 1. Reduce the impact of direct persecution of birds of prey in SW Bulgaria 2. Reduce the impact of indirect threats…

Posted 1 month ago

Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ added 16 new photos. Здравейте, през последните дни бяхме изключително заети с последиците от тровенето на лешоядите в Дефилето. Вече сме открили 17 мъртви птици, като успяхме да локализираме мястото на тровенето. Искам да изразя специални благодарности към всички, които ни помагаха – Студентски клуб „Скорец“ от Софийския университет, Радослав Саров, Димитър Димитров и неговия офроуд екип, Росен Алексов от РИОСВ- Благоевград, ветеринарните доктори от ОДБХ- Благоевград, екипа с куче за търсене на отрови от БДЗП и многото местни жители, които ни се обаждаха, както и на всички които се включиха в разпространението на информацията в интернет.
Нашите усилия продължават. Утре предстои да опитаме да вземем от гнездата излюпеното малко и яйцето, за които знаем, че са останали с един родител. Досега не предприемахме мерки по въпроса с цел да задържим останалия жив родител в гнездото за да не попадне и той на отровата. В Дефилето в момента наблюдаваме около 6 живи птици, повечето от които гости. Засега предполагаме че жертвите са между 20-30. НЕ издаваме мястото на тровенето за да не възпрепятстваме действията на полицията.

Posted 1 month, 3 weeks ago

Здравейте приятели,
тъй като много от вас ни питат с какво могат да помогнат по случая с лешоядите….За момента най-важна е намесата на институциите. За нейното иницииране, разчитаме и на обществения отзвук. За това всяко разпространение на информация е важно и полезно. В допълнение на това бихте могли:
- ДА УЧАСТВАТЕ В ТЪРСЕНЕТО НА ОТРОВИТЕ НА ТЕРЕН – екипът на ФДФФ обследва детайлно района. Става дума за труднопроходими терени в Пирин и Малешевска планина. За участие в дейността са подходящи само хора с опит в преходи, в пресечени терен, които са снабдени с високопроходима кола/коли и имат желание и готовност да отделят време и собствени средства за издирването. Идеята е тези екипи да бъдат напълно самостоятелни и след съгласуване с ФДФФ да обследват даден район като търсят отровени животни или примамки. Намирането на примамките е трудно и времеемко. Терена е тежък и рисков. Поради крайно ограничено време на екипа на ФДФФ, погълнат изцяло от дейностите на терен, е изключително важно, хората които имат желание да помогнат да бъдат напълно самостоятелни, тъй като няма да има възможност за логистична подкрепа (като вземане, разставяне по места и пр.). Екипът на ФДФФ може да предостави място за спане в базата си в село Ракитна. Ако отговаряте на ВСИЧКИ условия, моля да се свържете с ФДФФ на тел. 0897820785 – Христо Пешев.
Молим хората, които не отговарят на условията, да не се обаждат, въпреки голямото си желание и мотивация да помогнат, защото биха били в тежест в този напрегнат момент, а целта е по-голяма оперативност на терен.
- Бихте могли да подпомогнете работата на ФДФФ в района, чрез дарение на банкова сметка на Фонд за дивата флора и фауна – BG13UNCR96601093236424 в Уникредит Булбанк.
- Можете да превеждате текстовете на новините на английски език – за контакт Елена Стоева – Зелени Балкани, etilova@greenbalkans.org /моля, да ни пишат само хора, с професионално ниво на познаване на езика/.
- Можете да ни предоставите професионални фотографии на лешояди, за целите на информационната кампания, свързана със случая. Ако има фотографи, които биха искали да помогнат, моля да се свържат с Елена Стоева – Зелени Балкани, etilova@greenbalkans.org.
Благодарим на всички за подкрепата и съпричастността!!!!

Posted 1 month, 3 weeks ago

Fund for Wild Flora and Fauna FWFF / Фонд за дивата флора и фауна ФДФФ added 2 new photos — with Мосв Пресцентър. След 60 години историята се повтори… – ОТРОВАТА затри отново белоглавия лешояд в Пирин.
Логото на Националния парк (планина с глава на орел), отново ще си остане само рисунка без значение.
За две седмици почти изчезна новосъздадената в последните години колония на белоглавия лешояд в Кресненския пролом/Пирин. Шест доказано отровени мъртви белоглави лешояди (а вероятно повече от 15, все още неоткрити), вълци, лисици, гаравни и кучета. С изключение на РИОСВ и БАБХ, които се постараха да приложат наличното несъвършено законодателство, станахме свидетели на вяло отношение от ИАГ и Полиция. Спешно е необходимо: 1. Да се създаде специализирано звено към областните дирекции на МВР за действие при престъпления срещу природата; 2. Да се приложи комплекс от мерки от страна на държавата за решаване на конфликта между животновъдите и вълка; 3. Националните и природните паркове да се ангажират с дейности по възстановяването на лешоядите, чрез преки дейности по възстановяването им и с поддържане на площадки за подхранване.

Posted 1 month, 4 weeks ago