Новини

Отново отрова погубва диви и домашни животни в близост до Благоевград

Posted at октомври 17, 2017 | By : | Categories : Новини | 0 Comment

След случая през пролетта, когато отрова погуби над 30 белоглави лешояди в Кресненския пролом, отровителите удрят отново в същия район!

На 12 октомври 2017 г. РИОСВ Благоевград получи сигнал за намерени отровени диви свиня, кучета и птици между Долно и Горно Церово, Община Благоевград.

Беше свикана комисия и на мястото веднага се отзоваваха екипи на РИОСВ, МВР, БАБХ, Държавно лесничейство и Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ).

Комисията посети отдалечено и труднодостъпно дере и намери останки от дива свиня, прясно умряла лисица и ловно куче. По данни от местни ловци в района е била намерена и граблива птица, но Комисията не успя да я открие.

Струпването на няколко месоядни вида животни, намерени мъртви в малък район, както и първоначалната аутопсия на животните, дава основание да се предполага отравяне. Взети са проби от загиналите животни, които ще бъдат изпратени за токсикологичен анализ в лаборатория в Испания.

В събота 14 октомври 2017 беше организирано претърсване на района със специално обучено куче, собственост на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). При проверката в района на Горно Церово, кучето Барс откри още една мъртва лисица и самата примамака – овца окачена на дърво.

От местни жители научихме, че имало и отровено пастирско куче.

След месеци положени усилия, колонията белоглави лешояди в Кресненския пролом успя да се възстанови до общо 35 постояннии и временно пребиваващи птици. По данните от предавателите, които бяха поставени на 7 от птиците се вижда, че всички са живи и здрави и не са проявили интерес към животните в района на отравянето.

След случая с отровени и убити над 30 белоглави лешояда в Кресненския пролом през април тази година, беше сезирана прокуратурата и държавните органи. Мястото на тровене беше локализирано от институциите и беше доказано от БАБХ с лабораторни токсикологични анализи, специално проведени в испанска лаборатория.

Смятаме, че е неприемливо, държавното обвинение да пази толкова дълго време мълчание и да не е завело дело поне срещу неизвестен извършител за случая от април, който все още „отлежава“, въпреки че местопрестъплението е открито и доказано от БАБХ. Вероятно поради отказа от прилагане на законодателството се стига до серийно използване на отрови на едни и същи места.

Законът предвижда много строго наказание за такова престъпление срещу природата, ако то се докаже!

Този случай (сериен) ще бъде описан надлежно и изпратен до Европейската комисия (Главна Дирекция „Околна среда“), откъдето се администрира Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“ и Програма „Лайф+“.

Призоваваме ви, не използвайте отрови и съобщавайте за случаи, които знаете! Отровите не подбират своите жертви – те са опасни за здравето на животните, но и на хората!

 About admin

Comments are closed.